W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
[...] w tym artykule. Będzie ono miało jednak bardziej uniwersalne zastosowanie niż białko sojowe, gdyż dynamiką uwalniania aminokwasów, będzie zbliżone, bardziej do białka jajek. Będzie zatem białkiem, bardziej uniwersalnym i jako takie sprawdzi się również jako główne źródło białka na noc. Ze względu jednak na możliwość występowania w białku [...]
[...] prawdziwym perfekcjonistą i zawsze trzyma się idealnie ułożonego planu treningowego. Je od pięciu, do siedmiu posiłków dziennie. Jego źródło białka stanowią kurczak, białka jajek, indyk, wołowina i ryby. Węglowodany jakie spożywa to głównie bataty i brązowy ryż. "Perfekcja nie jest osiągalna, ale w pogoni za nią możemy złapać doskonałość" - to [...]
[...] tym lepiej. Dzień zaczynaj od 200 g odżywki białkowej z porcją kurczaka - to gwarantuje anabolizm na wiele godzin. Po treningu kolejne 200 g odżywki i solidna porcja jajek. 15. Tak naprawdę ciężki trening bicepsa i tricepsa wymaga ciągłego dowozu energii. Zalecane jest spożycie posiłku (ang. intra-workout) nawet między kolejnymi seriami [...]
[...] Robił długie przerwy między seriami i to w połączeniu z wysoko kaloryczną dietą, pozwoliło Bruce'owi na szybki wzrost siły i masy. Na śniadanie zjadał jajecznicę z 28 jajek, dwa bochenki chleba i wypijał 2 litry mleka! Zdarzało się nawet, że pił do 10 litrów mleka dziennie. Odchodząc ze służby w 1954 roku, ważył prawie 160 kilogramów. [...]
[...] się na diecie przy redukcji, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba przed zawodami dorzuca kilka sesji. Zjada sześć posiłków dziennie głównie bazując na chudym mięsie, białkach jajek, brązowym ryżu i słodkich ziemniakach jako źródła wysokiej jakości węglowodanów. Jako źródło zdrowych tłuszczy wykorzystuje awokado i masło migdałowe. Poza sezonem [...]
Na ograniczenie budowy muskulatury mogą mieć wpływ najprzeróżniejsze czynniki, w tym to, co robisz w krytycznym okresie kilku godzin po zakończeniu pracy siłowej. Są rzeczy, które kiedyś wydawały się zupełnie nieistotne, nikt o nich nie mówił, a tymczasem okazywały się niezmiernie istotne. Dorian Yates (6-krotny Mr. Olympia) wspomina, iż kiedyś [...]
[...] Sprawdźmy, co je. Śniadanie – trzy smażone jajka z kanapką z serem, smażoną cebulą, pomidorem, sałatą i majonezem. Do tego dwa kubki kawy i omlet z pięciu jajek. A to dopiero połowa! Następnie miska płatków, trzy kawałki tosta francuskiego z cukrem pudrem oraz trzy naleśniki z czekoladą, co daje łącznie 4000 kalorii. Lunch [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
[...] niedozwolonych w diecie wegańskiej. Nie są wegańskie, ponieważ pochodzą od zwierząt i są produktem zwierzęcym. Oto kilka powodów, dla których nie tylko weganie nie jedzą jajek. Dlaczego weganie nie jedzą jajek? Zapewne każdy weganin usłyszał kiedyś pytanie, które brzmi: dlaczego nie jesz jajek? Oto kilka powodów. Cierpienie kur i ubój Kury w [...]
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
[...] w treningu nie okażą się skuteczne, bo problem leży zupełnie gdzie indziej. Ciągle słyszę opowieści o dietach, a nagminnie filigranowe kobiety twierdzą, że rano zjadają 6-8 jajek, a przecież jest to jednorazowa podaż białka i tłuszczów, jakiej nie powstydziłby się Brian Shaw. Właśnie tyle jednorazowo jako część śniadania, zjada ważący ponad 180 [...]
[...] szybkość, z jaką alkohol wchodzi do naszego krwiobiegu aż do 40%. Oznacza to, że zdrowy, syty posiłek może znacznie zmniejszyć potencjalnie szkodliwe działanie alkoholu. Białko możesz dostarczyć z kurczaka, indyka, tuńczyka, jajek i wielu innych źródeł, jak również z wcześniej wspomnianych kabanosów czy śledzia - typowych przekąsek do alkoholu.
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]
[...] koziego i jogurtu (średnio 84 g dziennie). Dieta była prawie czysto wegetariańska, bo dostarczano tylko kilka gramów dziennie mięsa koziego, wieprzowiny, kurczaka, ryb i jajek. Zaplanowano uprawy, aby były jak najbardziej kompletnym uzupełnieniem odżywczym, zawsze dostępnym (w stosunku do zalecanego dziennego spożycia) pomimo zmieniających [...]
[...] definiujemy jako dietę, która zachęca do spożywania pełnowartościowych produktów roślinnych. Sugeruje ona ograniczenie lub całkowite wykluczenie spożywania mięsa, nabiału i jajek, a także wszelkiej rafinowanej i przetworzonej żywności. Istnieje kilka różnych nurtów związanych z dietą roślinną. Należy zauważyć, że termin dieta roślinna [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] 75% zgonów z powodu CVD, co prowadzi do 7% redukcji produktu krajowego brutto (PKB) w tych krajach. Badanie naukowe Naukowcy badali wpływ mięsa, ryb, produktów mlecznych i jajek na ryzyko pojawienia się choroby niedokrwiennej serca (IHD) w kohorcie EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition). Dieta 409 885 mężczyzn i [...]
[...] określony czas, dlatego np. po upływie 2,5-3 h powinno się dostarczyć kolejną porcję białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Nieco więcej luzu zostawia nam kazeina, białka jajek, gdyż są to proteiny o wolniejszej kinetyce - oddziałują, uwalniając aminokwasy przez wiele godzin. Najważniejszym argumentem za unikaniem częstych posiłków jest ich [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]